 Stephane Masson-Deblaize, Anders Lindqvist, Martine Della-Rocca Fasquelle och Annick Isisdore hyllade Nathalie Elofsson efter segern med Kumlaby Lavendel.
Frankrike är världens största travland och ett gott föredöme i många avseenden. Men någon ungdomsverksamhet bedrivs nästan inte alls. - Det hoppas jag vi ska kunna ändra på nu, säger Martine Della-Rocca Fasquelle, en av eldsjälarna bakom föreningen Femme Cheval Passion och stor ivrare för att ponnytravet ska få fart i Frankrike.
Tillsammans med Stephane Masson-Deblaize och Annick Isidore besökte hon i mitten av oktober Malmö för att se hur ponnytravtävlingar anordnas i Sverige. Mångsysslaren Anders Lindqvist var deras ciceron på resan och Svensk Travsports Rikard Sjöberg fick chansen att berätta om ungdomsverksamheten och ponnytravet. Under söndagen blev det ett besök på Jägersro som arrangerade 17 ponnytravlopp och fanns mycket att visa upp och det var många frågor som ställdes under dagen. Förutom ett besök i måldomartornet, ett snack på oklanderlig franska med banveterinären Claes Nydahl, besök i vinnarcirkeln och i Ung Jägersros utbildningsstall, synades även den utrustning som används. - Säkerheten är oerhört viktig. En olycka skulle kunna kullkasta hela satsningen, säger Anders Lindqvist. - Som jag ser det bör vi köra med sulkett och obligatorisk slagrem, i alla fall den första tiden. Ponnytravet bedrivs i väldigt liten skala i dag och det har bara körts ett tiotal lopp under 2011. Flera av dem i rent uppvisningssyfte berättar Stephane Masson-Deblaize. - Tyvärr har vi problem att få gehör hos SECF (anm. det franska travförbundet) men har stort stöd hos aktiva och från många travbanor, säger han. Ett grundläggande problem är förstås hästarna. Visserligen har ett antal russtravare köpts till Frankrike men det finns alldeles för få hästar för att bygga upp en tävlingsstruktur. - Jag har några vilda idéer om hur man skulle kunna få alla som har welshponny att testa dem som travare som jag hoppas genomdriva, säger Anders Lindqvist finurligt. - Men i längden handlar det om att vi vill ha russ som tävlar. Här kan alltså en marknad öppnas för de som vill exportera gotlandsruss till Frankrike, men några shettisar är inte aktuella på det här stadiet. - Jag tror inte det i alla fall. Vi inriktar oss än så länge på barn i åldrarna 12 och 16 år och ser inget behov av shetlandsponny. Sedan kan de köra i stora travet från 16 år och rida monté redan från 14 år, säger Stephane Masson-Deblaize. Den långa tävlingsdagen på Jägersro har inte dämpat entusiasmen hos de franska gästerna och de har många intryck att smälta efter besöket i Sverige. - Jag tycker vi ska starta ett UET för ponny, avslutar Martine Della-Rocca Fasquelle. - Och under vintermeetinget på Vincennes ska vi ha ett ponnylopp, precis som kallbloden har fått.
Länkar för att läsa mer om ponnytrav i Frankrike: femmechevalpassion.com equestre.molieres.free.fr
|
|