Segercermoni
Foto okänd

Bild från licenslopp
Foto VPTS
Bild av ett gotlandsruss
Foto Florqvist
Tävling , sista sväng in på upploppet
Foto okänd

Om ponnytrav

Du kan börja tävla i ponnytrav från och med det året du fyller 8 år. Fram till och med det året du fyller 15 år kör du i Kategori A där shetlandsponnyn är vanligast som tävlingsponny. Det år du fyller 13 år och till och med det året du fyller 25 år får du köra kategori B och där är Gotlandsrusset den vanligaste hästen.

Ponnyn i Kategori A är som högst 107,0 cm i mankhöjd därefter kommer Kategori B som är från 107,1 cm – 130,0 cm.

Din ponny får vara mellan 3 – 18 år gammal. Det är mycket viktigt att den har känd härstamning i tre led och att den har hästpass.
Dessutom måste du tävlingsregistrera din ponny hos Svensk Travsport, ST.

Inom Ponnytravet finns det en tävlingsform som heter monté. Här rider du snabbt i trav istället för att köra. Åldersgränserna för ryttaren är mellan 8 och 15 år (max 45 kg) för att rida A-ponny samt mellan 10 och 25 år för att rida B-ponny (max 60 kg inkl utrustning). För att tävla din ponny i monté måste den vara 4 år.

Körlicens

För att få börja tävla krävs det en körlicens. Den får man genom att gå en licenskurs hos någon av alla travskolor som finns i Sverige. Där lär du dig att sela, köra på bana, hur ett lopp går till och mycket mera. Du får plugga paragrafer och regler som finns i tävlingsreglementet. Det är mycket att hålla reda på men du får mycket hjälp av erfarna instruktörer på travskolan. Under utbildningen skall Du också köra ett antal utbildningslopp.

När kursen är klar och Du skrivit ett godkänt teoriprov samt fått godkänt på dina utbildningslopp är du klar att söka licens hos Svensk Travsport och när Du sedan fått den registrerad i Svensk Travsport:s tävlingsregister är Du färdig att börja tävla.

Ytterligare information om licensutbildningen hittar Du på Svensk Travsports hemsida www.travsport.se.

Innan tävling

När du har blivit godkänd så betalar du din körlicens. Din ponny måste tävlingsregistreras genom att du skickar in en kopia på hästpasset till Svensk Travsport. Om du har andras hästar som du tränar måste du anmäla det också. Det är jätteviktigt att hästens alla papper är klara och att även hästens licens är betald.
När din ponny är 3, 4, 5 och 6 år måste du mäta den (beroende på mankhöjden, läs mer om detta i mätningsreglementet). Det gör två av SPTF godkända mätfunktionärer tillsammans med en veterinär. Ponnytravklubbarna ordnar speciella mätdagar där alla kan träffas och mäta sina hästar samtidigt.

Nu kan du anmäla din ponny till något som kallas kvallopp. Alla ponnyer som aldrig har startat tidigare måste genomföra ett godkänt kvallopp. En A-ponny som är 3 år eller ostartad måste gå en kilometertid på minst 3.50,0 eller bättre. Är den 4 år måste den gå minst 3.40.0 eller bättre och om den är 5 år eller äldre måste den gå 3.30,0 eller bättre.

En B-ponny måste klara sitt kvallopp om den är 3 år eller ostartad på minst 2.55,0 eller bättre. Är det 4 år skall den klara en tid på 2.45,0 eller bättre, och är den 5 år eller äldre skall den klara en tid på 2.35,0 eller bättre.

I monté gäller kvaltiderna Kat A 3.50,0 och Kat B 2.55,0

När du har allt fix och färdigt så är det fritt fram att anmäla dig till ditt första ponnytravlopp.

Över hela Sverige

Det körs ponnytravtävlingar på de flesta större travbanorna i hela Sverige. Det finns två mindre banor som det bara körs ponnytrav på. Det är Östanåkra och Tomelilla. Ponnytravsäsongen sträcker sig från 1 jan till 31 dec och du får tävla på vilken bana du vill bara du är medlem i en ponnytravklubb.

Välkommen i gänget för detta är verkligen en sport som är kul. Hela familjen kan följa med på både träning och tävling. Med andra ord så är ponnytrav en familjesport på riktigt!